Istoria jaluzelelor


Jaluzele verticale au fost brevetate in anul 1960 in statul Kansas City, Missouri de catre fratii Edward Bopp si Bopp Fredrick, insa… originea lor este mult mai veche..

Istoria jaluzelelor verticale incepe inca din anul 1800 IC in Egiptul Antic pe vremea faraonilor care isi decorau uriasele ferestre cu aceste produse confectionate din stuf sau din materiale tesute manual.

Istoria timpurie a jaluzelelor este insa conjuncturala. Venetienii, care au fost comerciantii mari, se crede ca au adus ideea de jaluzele din Persia la Venetia. Apoi,  sclavii venetieni, odata eliberati, se crede ca au adus jaluzelele in  Franta pentru confortul personal si ca un mijloc de trai. Denumirea franceza pentru jaluzele este “Les Persienes.”  In 1761,  Biserica Sf. Petru din Philadelphia a fost prevazuta cu jaluzele.

Pionier in SUA a fost John Webster, care promoveaza sistemele de jaluzele in  1767. Apoi sistemele de jaluzele au aparut in pictura din 1787 de JL Gerome Ferris, intitulata “Vizita lui Pavel Jones la Conventia Constitutionala.” Alte ilustratii arata sisteme de jaluzele in Sala Independentei din Philadelphia, la momentul semnarii Declaratiei de Independenta. Prima cladire mare, moderna din SUA care a adoptat sistemul de jaluzele a fost Rockefeller Center RCA (cunoscuta sub numele de cladirea Radio) din New York.

Se crede ca sistemele de jaluzele au crescut in popularitate prin imbunatatirea a tot ceea ce pot ele oferi. In 1940, sustinatorii sistemelor de jaluzele au sustinut suprematia  lor din punct de vedere tehnic. In timp, jaluzelele, s-au dovedit a fi cele mai populare sisteme  pe pietele comerciale si institutionale.

In zilele noastre, jaluzele  reprezinta unul dintre cele mai populare accesorii pentru ferestre fiind alese pentru decorarea apartamentelor, birourilor, spatiilor comerciale sau institutiilor publice.

Lasă un comentariu